maanantai 30. maaliskuuta 2009

Photo Awards vinkkejä

Kuva: Paavo Lehtonen/ TIGI Photo Awards 2008 Show
TIGI Photo Awards & Pinni Cover of the Year -kilpailu on taas startannut ja herättänyt paljon mielenkiintoa. Multa on jo nyt kyselty jonkun verran neuvoja ja vinkkejä kilpailuun liittyen. Autan mielelläni, mutta koska olen myös yksi tuomareista, jaan samoja vinkkejä täällä tasapuolisuuden nimissä. Voitte myös laittaa mulle kysymyksiä suoraan tänne blogiin osoitteeseen info.pintaa@gmail.com.
Alla olevat vinkit perustuvat aiempiin kokemuksiini kilpailusta, sekä tuomaripalavereissa keskustelemiimme asioihin. Nämä ovat tietysti aina hankalia asioita ja makuja on monia, mutta uskon neuvoista olevan apua. Neuvot eivät myöskään tietenkään tarkoita että jokaisen pitäisi tehdä kaikki samalla tavalla. Tärkeintä on tietenkin luovuus ja mielikuvitus.

Mutta joo, jotain neuvoja liittyen kuvan tekemiseen. Etsimme taas kuvaa joka edustaa kaupallista tulevaa muotia. aisten sarjan voittajatyö tullaan julkaisemaan myös Pinnin kantena mikä kannattaa huomioida. Miesten sarjan voittaja nädään SKT GROUP:in Shop in Salon -lehden kantena. Viime vuonna osa kilpailutöistä oli vaakakuvia, mikä tekee julkaisusta heti mahdotonta. Kansikuvassa toimii yleensä parhaiten intensiivisyys ja vahva katsekontakti. Toki poikkeuksiakin on, kuten viime vuoden voittaja. Mutta varmempaa on hakea sitä intensiivisyyttä ja katsetta.

Ei kannata tunkea kuvaan liikaa kaikkea. Moni saattaa innostua kuvaa tehdessään ja matkalla voi mopo karata. Jos teet voimakkaat hiukset, ei kannata välttämättä tehdä lisäksi överi meikkiä ja stailausta. Moni viime vuotinen kuva olisi ollut tehokkaampi jos niistä olisi karsinut jotain elementtejä pois. Liika levottomuus harvoin toimii myöskään kantena. Tämä ei tarkoita että kaiken pitäisi olla askeettista ja pelkistettyä, vaan sitä että liika on usein liikaa.
Näistä syistä emme halua myöskään ulkokuvia.

Kilpailussa etsitään kaupallista hiuskuvaa. Liian "kilpailulliset" kuvat yleensä karsiutuvat. Etsimme hiuskuvaa joka miellyttää myös kuluttajia. Liian kilpailullinen työ tai viimeistely ei edusta kuluttajamuotia. Olemme olleet koko tuomariston kanssa tässä selkeällä linjalla, joten kannattaa pitää kuluttajatrendit mielessä. Hyviä inspiraation lähteitä ovat esimerkiksi muotilehdet, isot mainoskampanjat tai vaikka bändit.

Kannattaa käyttää apureita. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Usein ulkopuolisten apujoukkojen käyttö auttaa. Voit käyttää apuna kuvan ja tyylin suunnittelussa stylistiä tai vaikka ystävääsi jolla on hyvä maku. Kuuntele myös meikkaajaa ja kuvaajaa. Työn tekijänä saattaa takertua joihinkin yksityiskohtiin joita muut eivät huomaa ja jotka eivät ole merkittäviä kokonaisuuden kannalta. Oman työn arviointi on usein vaikeaa. Isommalla tiimillä kuva hioutuu ja jalostuu paremmaksi.

Muista kuvan laatu! Molempien sarjojen voittajatyöt julkaistaan sellaisenaan kansina, joten kuvan pitää olla korkealaatuinen. Moni hyvä työ on karsiutunut finaalista koska kuva ei ole ollut teknisesti riittävän laadukas. Kansi painetaan korkeakiiltoiselle hyvälle paperille, joka ei anna mitään anteeksi. Laadukkaaseen kuvaan kuuluu myös kuvan käsittely. Käsittelemätön kuva näyttää helposti suttuiselta ja mitättömältä kaikkien photoshopattujen keskellä. Laadukas kuvankäsittely on kuitenkin toteutettu maltilla. Ylikäsitelty kuva näyttää helposti luonnottomalta ja kumiselta. Pelkkä layeri kasvojen päälle ei ole hyvää kuvankäsittelyä.

Malli on tärkeä. Kuvaksellisuus on omituinen asia. On ihmisiä jotka näyttävät luonnossa ihanalta ja kuvissa ei miltään. Ja sama toimii myös toisin päin, on vaatimattomamman oloisia tyyppejä, joista kehkeytyy kuvissa uskomattomia kaunottaria. Jos et ole ihan varma mallistasi, kannattaa ottaa vaikka itse testikuvia. Usein klassisen kauniit tai voimakkaammat piirteet toimivat parhaiten. Pehmeän söpön söpöt kasvot ovat helposti kuvassa tylsät.
Mallin kannattaa varoa myös yliposeeraamista. Liioitellut poseeraukset sattavat helposti muuttua hiukan koomisiksi, varsinkin jos kyseessä ei ole ammattilainen.

Tässä oli alkuun jotain. Laitan lisää kysymyksiä ja vastauksia sitä mukaa kun niitä tulee. Aiemmat aiheeseen liittyvät postaukset löydät helposti painamalla postauksen alta TIGI Photo Awards-tunnistetta.

Ei kommentteja: