maanantai 8. kesäkuuta 2009

NÄYTÖS 09

Näytöksessä palkitut Satu Maaranen, Elina Peltonen ja Sasu Kauppi
Taikin jokavuotinen näytös oli jälleen laaja kattaus tulevien suomalaisten suunnittelijoiden näkemyksistä. Kuten asiaan kuuluu, näytös jakaa aina myös mielipiteitä. Näytös 09 oli kuitenkin mielestäni parhaita joita olen Taikissa nähnyt. Kokoelmat ollivat todella eri tyylisiä, ja mukana oli paljon asuja jotka olisi voinut ottaa suoraan valmistukseen. Perinteisten mustan ja harmaan lisäksi nyt nähtiin myös värejä, mikä teki hommasta heti mielenkiintoisemman. Erilaisia materiaalikokeiluja ja printtejä nähtiin runsaasti. Tänä vuonna mukana oli myös useita miesten mallistoja.

Näytöstä oli hiukan karsittu, mikä teki siitä dynaamisemman, sisääntuloja oli vähemmän kuin aiempina vuosina. Joitakin kokoelmia olisi voinut silti vielä hiukan tiivistää. Selkeät kokonaisuudet korostuivat kaiken runsauden keskeltä. Näytöksen rakentaminen on kuitenkin aina haaste kun suunnittelijoita ja tyylejä on niin paljon. Musiikki, hiukset ja meikki, sekä upeat grafiikat pitivät hommaa kuitenkin hyvin kasassa. Jopa mallit selvisivät tänä vuonna mielestäni suhteellisen hyvin. Taikin näytöksessä on aina mukana monia vasta-alkajia, joilla ei ole vielä paljoakaan tai yhtään lavakokemusta. Pahimmilta kävelymokilta siis säästyttiin.

TIGI oli taas mukana näytöksessä TIGI Design Talent -palkinnon lisäksi toteuttamalla kaikki mallien kampaukset. Kampauksien suunnittelu aloitettiin opiskelijoiden toimittamista sekalaisista inspis-kuvista. Koska kokoelmat ovat tyyliltään laidasta laitaan, hiusten ja meikkien tulee olla suhteellisen neutraalit. Samanaikaisesti ne ovat kuitenkin tärkeässä roolissa pitämässä näytöstä yhtenäisenä. Tänä vuonna teimme rentoja lettikampauksia. Kaikkien mallien hiukset kiinnitettiin ekaksi takaosasta rennolle nutturalle, jonka jälkeen etuosiin tehtiin erilaisia lettejä. Fiiliksessä oli hiukan grungea ja etnoa. Meikeistä vastasi Jenny Jansson tiimeineen.

Näytöksessä jaettiin tänäkin vuonna tunnustuksia opiskelijoille. Palkinnot menivät aivan erilaisille kokoelmille, mikä oli mielestäni hyvä ja kertoi näytöksen tasosta. TIGI Design Talentin voitti Satu Maaranen naisellisella kokoelmallaan. Näytös 09-palkinnon sai Sasu Kauppi, jolla on vahva oma näkemys. Diesel puolestaan palkitsi Elina Peltosen, joka on vuosittain erottunut tyylikkäällä kokoelmaan. Itse pidän erityisesti Elinan miesten vaatteista.

Näytös keräsi taas valtavasti yleisöä. Vaikka yleisönäytökset olivat perjantai-iltana vasta klo 19.00 ja 21.00, sali oli aina täynnä. Ajankohta olisi tosin voinut olla parempi, sillä seuraavaana päivänä juhlitut ylioppilasjuhlat verottivat yleisöä ja malleja.
Taikin näytöksen merkitys on valtava. Se kerää paikalle vaikuttavan joukon toimittajia, stylistejä ja muita muodin parissa työskenteleviä. Sitä kautta nuoret suunnittelijat voivat saada hetkessä nimensä ja työnsä esille. Suomesta on nousemassa runsaasti lupaavia suunnittelijoita, nyt kun heille saisi vielä lisää tukea.

Kaikki postauksen kuvat : Leena Aro

Siidaa Aberran kokoelma oli yksi suosikeistani. Kokoelmassa oli sekä miesten, että naisten vaatteita. Siidaa on saanut jo aiemmin tunnustusta turkiksistaan. Miesten vaatteissa oli paljon kaikkea mitä olisin halunnut ostaa heti. Mieleen tuli hiukan Dior Homme ajalta kun Hedi Slimane oli vielä suunnittelijana.

Patrik Prusakin kokoelma oli yksi näytöksen kiinnostavimmista. Myös siinä oli mukana sekä miesten että naisten vaatteita. Patrik oli tehnyt yhteistyötä taitelija Jenni Hiltusen kanssa, joka oli suunnitellut kokoelmaan printtejä.


Sasu Kaupin Näytös 09 -palkinnon voittanut kokoelmassa oli vahvoja leikkauksia ja väriä. Itse pidin myös neuleista. Sasulla on selkeä tyyli joka on koko ajan vielä hioutunut ja parantunut.


Elina Peltonen voitti Dieselin tunnustuksen. Dieselin palkinnon voittaja valittiin Italiassa, jossa he olivat olleet todella vaikuttuneita Elinan töistä. Myös Elinalta nähtiin sekä miesten että naisten vatteita.

Saara Lepokorpi on kerännyt tunnustusta ja palkintoja uskomattomilla töillään. Saara rakentaa vaatteita erilaisista materiaaleista taidokkaan pikkutarkasti. Asut ovat jo melkein kuin veistoksia. Hän toteuttaa ja työstää kaiken itse, mikä vain nostaa pisteitä. Kokoelmassa oli mukana myös asuja joissa oli käytetty aitoa hiusta. Omat suosikkini olivat verkkomaisesta materiaalista tehdyt kuplamaiset asut.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

olisit voinut kommentoida enemmän mallien kävelystä ja yleensäkkin malleista...

mv kirjoitti...

Kommentoin mallit aika kivasti, koska mun mielestä ne selviytyivät tänä vuonna ihan hyvin. Kaikkihan eivät ole edes toimistoista, vaan osa on suunnittelijoiden kavereita. Toimistomallitkin ovat suurimmaksi osaksi new faceja, jotka ovat näytöksessä treenaamassa. Kyseessä on kuitenkin koulun näytös josta ei saa mitään palkkaa.
On ihan totta että kaikkien kävely ei ollut ihan täydellistä, mutta aiempina vuosina on ollut paljon heikompiakin esityksiä.

Welles Tan kirjoitti...

Interesting fashion blogging!

Rhaoni kirjoitti...

Moikka, mistä sait noita Leena Aron kuvia. Olin itse mallina siellä ja haluaisin nähdä jostain kuvia minusta.

:)

mv kirjoitti...

Mulla on ne kaikki Leena Aron kuvat näytöksestä, myös susta monta hyvää Rhaoni. Olisin hamlunnut laittaa blogiin paljon enemmänkin, mutta niitä oli niin valtavasti. Koitan laittaa sulle tuleen niitä jotenkin..

Anonyymi kirjoitti...

Hei. Olisi tosi mukava nähdä kaikkien suunnittelijoiden luomuksia. Eikö niitä näe mistään internetistä?

Anonyymi kirjoitti...

hei, onko näytöken kuvia mahdollista saada?